Když je vaření LeGrac(i)e
Máte rádi dobré jídlo, které je cenově dostupné, rychlé a navíc zdravé? Značka LeGracie, start-up z jihu Čech, představila rizota, která v sobě mísí chutě z celého světa a jejichž příprava je hračka. Řady hlavní jídel (špaldot a kuskusů) tak nedávno rozšířilo pět druhů rizot, nejnověji Peperone.
„Chtěli jsme do Čech přinést něco nového, něco, co usnadní vaření každému bez ohledu na jeho kuchařský um, chutě, zdravotní omezení či peněženku,“ říká Simona Hošnová, která má na svědomí receptury sáčků LeGracie.
Její rizota jsou velmi zdravá a vhodná doslova pro každého. Obsahují pouze přírodní bezlepkové ingredience, které nejsou chemicky konzervované. Jsou ošetřené sušením, které ponechává jejich přirozenou chuť a neznehodnotí tělu prospěšné látky.
Tato rizota jsou velmi snadná na přípravu – stačí pár kapek oleje, voda a sůl. Mohou být jak přílohou, tak hlavním jídlem. Lze jej servírovat samotné, se sýrem, či jen dochutit solí a pepřem. Jsou vhodná i pro vegetariány a vegany.
Klasika i nečekané ingredience
Pětice druhů rizot představuje italskou klasiku se sušenými rajčaty, bazalkou a olivami v podobě rizota Sicilie, ale také sytě rudé rizoto Barbarossa, kombinující červenou řepu s hřejivou chutí skořice, rizoto Chia, nabízející chia semínka s překvapivou ingrediencí – hruškou, i rizoto Lente s kombinací zeleniny a jahel, které tolik prospívají trávení. Nejnověji přichází LeGracie s rizotem Peperone se dvěma druhy paprik.
Rizota jsou hotová za 20 minut a vystačí na tři porce. Produkty LeGracie, včetně novinky rizota Peperone, lze koupit v kamenných prodejnách a e-shopech, jejichž seznam naleznete na www.legracie.cz. Tam je možné si také veškeré pokrmy objednat v e-shopu značky LeGracie.
Z banky do kuchyně
Zakladatelka a hlavní autorka všech receptur ryze české značky LeGracie z jihočeského Tábora Simona Hošnová (38 let), milovnice skvělého jídla, se jednoho dne po 15 letech na vysoké pozici v bance rozhodla, že kompletně změní svůj život. Byla tou dobou na mateřské dovolené se synem a zjistila, že na trhu chybí zdravé a chutné jídlo, jehož přípravou by netrávila v kuchyni dlouhé hodiny.
Vaření, ochutnávání a neustálé hledání nového gurmánského zážitku je pro Simonu koníčkem, a tak se rozhodla přijít s novinkou v gastronomii sama. Zrodila se značka LeGracie.Cílem bylo připravit jídlo, které bude kvalitní, zdravé, cenově dostupné, a všechny ingredience budou v jednom balíčku. A motto? S námi je vaření LeGrac(i)e.
Dobrou chuť
Rizoto Barbarossa a medové kuře
pro 4 osoby, doba přípravy 30 minut
1 balení rizota Barbarossa, 8 – 12 ks kuřecích stehen spodních – paličky, med, dijonská hořčice, sůl, olivový olej, máslo
Rizoto Barbarossa připravte podle návodu. Kuřecí stehna osolte a zprudka opékejte na olivovém oleji ze všech stran, dokud maso nezatáhne (cca 10 minut). Poté přendejte kuřecí paličky na pekáč, podlijte vodou do výše 1 cm a maso zalijte medovou směsí (8 lžic olivového oleje, 4 lžíce medu, 1 lžíce dijonské hořčice – vše promíchejte). Zalité kuřecí paličky pečte 20 – 30 minut v předehřáté troubě na 250 st C, během pečení alespoň dvakrát přelijte stehna výpekem, aby byla šťavnatá. Rizoto Barbarossa servírujte s kuřetem jemně přelitým medovým výpekem.
Rizoto Sicílie s grilovaným lososovitým pstruhem a balzamikovými rajčátky
pro 4 osoby, doba přípravy 20 minut
1 balení Rizoto Sicílie, 4 porce lososovitého pstruha, sůl, 8 – 12 červených rajčátek a 8 – 12 žlutých rajčátek, čerstvá bazalka, olivový olej, balzamikový ocet – redukce
Rizoto Sicílie připravte dle návodu. Porce lososovitého pstruha osolte a několik minut pečte z obou stran na pánvi. Rajčata pokrájejte na půlky, potřete balzamikovou směsí (2 polévkové lžíce olivového oleje, 1 lžíce balzamika, 1 lžíce nasekané čerstvé bazalky) a opečte ze všech stran velmi krátce (asi 2 minuty) na suché pánvi. Rizoto servírujte s grilovaným lososovitým pstruhem a balzamikovými rajčátky.
Rizoto Chia s grilovaným zrajícím sýrem v chia kabátku
pro 4 osoby, doba přípravy 20 minut
1 balení rizota Chia, 4 ks zrajícího sýra (kravský, kozí), chia semínka, máslo, sůl
Rizoto Chia orestujte na másle a dále připravujte podle návodu. Po uvaření do rizota vmíchejte polévkovou lžíci másla. Zrající sýr obalte po jeho obvodu v chia semínkách a dejte péct na sucho do trouby na pečícím papíru, dokud nemá zlatou kůrku a nezačne se lehce roztékat. Grilovaný sýr servírujte na porci rizota Chia.
Rizoto Lente s uzeným tofu provoněné koriandrem a česnekem
pro 3 – 4 osoby, doba přípravy 25 minut
Rizoto Lente, 1 ks uzeného tofu, 2 svazky čerstvého koriandru – nať, 8 stroužků česneku, sůl, olivový olej
Na pánvi s olivovým olejem orestujte nakrájené uzené tofu, česnek a nasekaný svazek koriandru. Přidejte rizoto Lente a vařte podle návodu. Rizoto servírujte posypané čerstvými lístky koriandru, případně lze druhý nasekaný svazek koriandru vmíchat do již hotového a z varu odstaveného rizota.
Chilli rizoto Peperone s grilovanou krkovicí na bylinkách a fenyklem
pro 4 osoby, doba přípravy 25 minut
1 balení rizota Peperone, 1 chilli paprička (nebo více podle chuti), 4 ančovičky, 4 ks krkovice s kostí, sůl, pepř, olivový olej, čerstvé bylinky (alespoň 2 druhy), 4 stroužky česnek, 2 bulvy fenyklu
Na pánev dejte restovat do olivového oleje pokrájené ančovičky a celou chilli papričku. Když se ančovičky začnou rozpadat, přidejte rizoto Peperone a vařte podle návodu. Krkovici osolte, opepřete a potřete z obou stran směsí olivového oleje, pokrájených bylinek a česneku. Fenykl očistěte, nakrájejte na díly, osolte a pokapejte olivovým olejem.
Takto připravenou krkovici a fenykl ugrilujte nebo připravte v troubě na pekáči vyloženém pečícím papírem. Pečte či grilujte asi 15 minut, podle výšky masa.Jemně pálivé rizoto Peperone servírujte s krkovicí, ovoněnou bylinkami a česnekem a fenyklem.